The Residences Wahroonga Estate

  • Architecture
  • Landscape Architecture
  • Sydney
180846_N19_the residences at wahroonga estate front of whole building

Extensive local knowledge and collaboration are at the heart of a thriving new precinct in Wahroonga

Our design for each of the three boutique buildings captures the essence of the natural landscape and the character of the surrounding residential architecture. The lush bushland outlook created by the surrounding tree canopy sets The Residences apart from other residential developments on the Upper North Shore.

The Group
Client: Capital Bluestone
Studios: Sydney Australia
The Team:

This unique property will offer a boutique collection of 1, 2, 3 and 4-bedroom residences in Sydney’s Upper North Shore.  Located at 169 Fox Valley Road, Wahroonga, this project includes 132 apartments across three buildings with tranquil, leafy park-life grounds. The precinct is home to the Sydney Adventist Hospital, Adventist School, community centre, and Adventist church.

Capital Corporation engaged us in architecture and landscape architecture services. Our design includes four new residential buildings consisting of 186 apartments, plus new roads, landscaping, communal open and internal amenity spaces, and loading, plant, and service areas. Construction will commence in mid/late 2024.

The master plan of The Residences at Wahroonga Estate showcases premium aesthetics, prioritises ample green spaces, encourages outdoor activities and social interactions, and champions sustainable development. The unique location offers a harmonious blend of urban convenience and natural serenity, with bushland views and opportunities to engage with the natural surroundings.

Each building is designed to welcome in natural bush views and promote effortless entertaining. Residences offer lush canopy vistas or an outlook over the leafy ridgeline, with large balconies providing the ideal al fresco space to enjoy the great outdoors.  Coco Republic has crafted an air of contemporary elegance with the interiors.

Celebrating the natural setting of the surrounding dense native bushland ensures a strong, immediate relationship to the site’s natural setting, which is reinforced by several existing and proposed public and community-oriented spaces. We prioritised opportunistic views to the north and east of the site to connect residents with their surrounding native bushland, encouraging greater appreciation and conservation efforts.

A network of proposed communal open spaces will extend the native bushland and allow for immediate access by introducing a bushland track entry point to the north of the site.

Use of appropriate native vegetation where possible on-site extends the bounds of the bushland, partially reinvigorating parts of the previously redeveloped site.

The site’s east-west orientation takes advantage of surrounding key views and incoming solar lighting, and our design reinforces this by introducing north-facing communal spaces and private balconies. Balconies and living spaces have been oriented for views and solar access where possible, with larger unit types generally congregated toward the north.

A communal open space has been built on the north face of the proposal to ensure maximum solar access annually and take advantage of key bush views.

 

> See Capital Corp’s site that shares more of the story and  stunning imagery fpr the proposed property.

> On 23 June the ‘Meet the Creators’ event will feature Lisa-Maree Carrigan, Director GroupGSA, Coco Republic and Capital Corporation sharing their design insights and collaboration.

 

Get in touch

Lisa-Maree Carrigan Director

Lisa-Maree, a Director and a multi-award-winning architect, is a design and thought leader with a global perspective. Her extensive industry knowledge from working in North America, Europe, the Middle East, Southeast Asia, and Australia underpins her purposeful, visionary design excellence. This is further bolstered by her commercial understanding, strategic direction, and respected industry leadership in city-shaping precinct-scale design.

Email Phone