Jordan Springs

  • Architecture
  • Landscape Architecture
  • Interior Design
  • Sydney

Future-focused learning environments, coupled with a sustainable approach to design, have given Jordan Springs Public School its unique expression and form.

The tall roof with generous overhangs are detailed to demarcate main entrance to the community. Individual general learning buildings are connected via covered walkways and verandas, providing equitable access to all buildings within the school, whilst also offering shading to adjoining homebases. COLA areas are located between each block, spread around the sites to provide covered outdoor learning space close to every homebase and practical activities area for messy outdoor learning activities.

The Group
Client: Richard Crookes for SINSW
Studios: Sydney, Australia
Key Facts:
  • 41 Home Bases, including 3 Special needs
  • 6,197 sqm internal
  • 9,915 sqm

Jordan Springs is expected to have a comparatively large cohort of Aboriginal students. The comments of the local Aboriginal community group were incorporated into selection of colour and pattern for the interior finishes and furniture. Colours were chosen to reflect the colour of the rocks, rivers, vegetation and earth locally. The carpet and vinyl were selected for abstract references to sand and rocks. These colour selections were continued out into the landscaping and combined with selection of native plants. Organic forms can also be seen in the solar shading which adorn the street facing elevations and appear to abstractly reference leaves.

“Jordan Springs public School has been designed with students, teachers and the landscape at the forefront of the planning."

“There is a beautiful synergy between the learning spaces, playground areas and facade of the school which allows us to teach our students how to respect the area in which we learn but to also create exciting things for tomorrow.

 

The playground landscaping has helped us to build in a connection to the environment and use it as a teaching tool where students are able to see how they care for the environment and also have an engaging day in play based learning. The design itself enables us to build concepts with the students to look at the world from many different perspectives. From the irregular shaped windows to the layout of the classrooms, we can use the building as the third teacher to enhance any lesson.
We are very grateful for our learning space and appreciate every day as a working paradise.”

 

Ms Kylie Becker, Principal

Get in touch

Felicity Ratcliffe Associate Director

Felicity is an Associate Director and has extensive experience in the landscape architecture profession in both the private and public sectors.

Email Phone

Related Exploration

Biophilia and Education

22.06.2021 Efront