DOMESTIC CARPARK FOR TAN SON NHAT AIRPORT

HCMC, Vietnam

Designed by GroupGSA Studio, the Vertical Living Multi Storey Car Park is a living wall project commissioned by Dong A Corporation, an infrastructure developer. The role of the project was to provide the image of a new urban style through the scales car park building. The building was first designed with kinetic façade – simple square aluminum panels, exposed to the surroundings, appearing with different angles, shadows and reflections. Seeing also that Ho Chi Minh urban is suffocating with concrete surfaces, we proposed another option - green living façade, to give the car park a uniqueness and to draw public attention.

Beyond the aesthetics, the living walls helped to reduce heat and glare for the pedestrians and drivers, while allowing sufficient natural light and airflow into the interior. Moreover it provides a consistent texture throughout the living façade. The modular green wall panel emulates tree trunks in a forest. Planting pouch and drip irrigation are installed within selected areas. This system is inexpensive and convenient to construct. It also allows easy access to maintenance – replacing plants, pruning and trimming dead plants or leaves. 

To avoid carbon monoxide build up, an inner courtyard was designed in the middle of the building, which will assist a better nature ventilation and enhanced natural lighting during the day time. All inner ground and upper floors have 50 percent open façade and planted both in the centre void and in perimeter planting – a further semi green façade has been considered which further works to naturally filter air quality.

Introduction of this textured vertical garden on a building façade is unique in Ho Chi Minh City. It is thriving,  has functioned well and established a healthier urban living environment.

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+