Nita McCrae Park and Argyle Street Upgrade

Millers Point, NSW

Argyle Street is the primary east-west connection between Circular Quay and the new Headland Park at Barangaroo.  The Argyle Street Upgrade project improves amenity for pedestrians in the area through improvements to the streetscape with footpath widening and a new shared zone at Watson Road.  The Watson Road Shared Zone is important as it has become the key entry point to the Community Centre in the reconfigured forecourt.

The focus of the project was the removal of a bus layover / turning circle and utilisation of land to create a new pocket park, now called Nita McCrae Park.  The combined pocket Park and renewed Community Centre forecourt area includes seating terrace, grassed area and small bespoke play space which is used by visitors to the community centre, local residents, and people passing through the area.  The Park provides a new small but important area of green open space in Millers Point.

A key challenge for the project was achieving a design outcome which respects the heritage significance of the area.  The former tram turning circle (and later bus layover area) is marked with retained remnants of a sandstone kerb in the pavement and turf area.  The heritage listed tram shelter was relocated from the former kerb line to the new footpath alignment, so it could retain its function as a shelter at the new bus stop location.

+

+

+

+

+

+

+

+

+

+