WAURN PONDS LIBRARY + COMMUNITY HUB

WAURN PONDS, VIC

This golden punctuated shell is the glistening new library and community hub at Waurn Ponds on the outskirts of Victoria. The firm’s concept arose through a simple Wikipedia search of the Waurn Ponds area which confirmed that the region’s name originated from a series of interlinked, cascading ponds. We generated a steel laser-cut solar skin pierced with holes in a range of sizes to wrap the building supplying the necessary solar protection and a strong statement for the new library. 

Entrance stairways have been replaced by timber boardwalk ramps and the repeated circular motif ensures a memorable image for the facility’s visitors whilst retaining a sense of respect for the surrounding architecture and community amenities. The clean lines and simple silhouette act in direct opposition to the swirling footprint of the established leisurelink centre and promote integration for all users regardless of age, gender, or background.

+

+

+